Pregatirea fisierelor pentru tipar
Cel mai important lucru, pentru a obtine o lucrare tiparita de calitate, este sa avem o macheta de calitate. O imagine de rezolutie slaba, prost prelucrata si convertita cu un profil necorespunzator nu va arata bine indiferent la ce tipografie va fi tiparita.
Trimiterea catre tipografie a unor fisiere care nu sunt corect pregatite pentru tipar, produce costuri suplimentare si prelungeste timpul de realizare al produselor tiparite.
In cele ce urmeaza va prezentam cateva sfaturi pentru pregatirea machetelor astfel incat la tipar sa rezulte un maxim de calitate.
- - utilizeaza numai programe specializate pentru editare si aranjare in pagina (InDesign, Illustrator, Photoshop, Corel Draw).
- - imaginile se prelucreaza RGB in Photoshop (rezolutia min. 300dpi), apoi se face conversia CMYK si apoi se importa, fara alte corectii, in programul de aranjare in pagina.
- - la prelucrarea culorilor si a luminozitatii, daca monitorul dvs nu este calibrat, nu veti putea face corect aceasta operatie.
- - in alegerea profilului de conversie CMYK este bine sa ne consultati.
- - salvarea imaginilor se face fara layere si nu se recurge la procedeele de comprimare.
- - imaginile care ating marginea machetei vor fi extinse dincolo de marginile de taiere cu min. 3 mm (bleed).
- - evitati scrierea textelor in Photoshop mai ales daca sunt de mici dimensiuni si la mai multe culori. Textele trebuie editate intr-un program vectorial iar in fisierul final vor fi convertite la curbe.
- - nici in cazul liniilor subtiri (sub 0,35 mm) nu este indicat sa contina mai multe culori sau densitatii sub 100%.
- - exceptand extremele 0 si 100%, densitatile de culoare e bine sa fie cuprinse intre 4 si 96% iar limita de acoperire cu cerneala de max. 320%.
- - fisierul final pentru tipografie este indicat sa fie exportat in format PDF.
Trimiterea fisierului catre tipografie se poate face prin atasarea lui la un mesaj, prin servere de transfer (gen wetransfer.com, transfer.ro).